Tmogasd az Egy Sima Egy Fordított Egyesületet!

http://www.jougyekert.hu/hu/jo_ugyek_tamogatoinak/kovetek_es_vallalasaik/nevess_az_inkluzioert.html#.YUSUqH28pEY

12/11/2009

Az első párbeszéd

- Akarsz egy kicsit szundikálni?
- Nem.

Mr. Február szépen fejleszti a kommunikációs képességét, azt már tudjaa, hogy a fejrázás nemet jelent, a bólogatás meg igent, és lehetőleg ha én valamelyiket csinálom, akkor ő az ellenkezőjét, de ez a verbális megnyilvánulás annyira meglepett, hogy nem is ragaszkodtam a szundikáláshoz. Most persze alszik, mert az új képességek gyakorlása még hamar kifárasztja.

Addig írok a fűtésről. Tokióban, ahol a tél nem kimondottan csikorgató, igaziból nem lehet fűteni a lakásokat, nem tartozik hozzájuk áltatalában semmilyen erre alkalmas eszköz. Ha van is ilyen, akkor az a hideg-meleg levegő fúvására egyaránt alkalmas légkondi. Valamint az épületek gyakorlatilag nincsenek szigetelve, bent annyi fok van, mint kint. És amikor kint 18-20 fok van, akkor tényleg elég, ha este egy kicsit bekapcsolja az ember, éjaszkára aztán megint ki. Most viszont hirtelen 6 fok van, tehát a lakásban max 10, ha jól beleheljük. A légkondi alatt sirokkó-szerű szél fúj, a szoba többi pontján stabilan tartja magát a 12 fok.

Fűtés helyett itt az emberek vagy beöltöznek, gyakorlatilag mindenhol lehet kapni írdatlan házikabátot, még a közértben is, vagy fűthetős asztalhoz ülnek (kotatsu), ami melegen tartja az alá bedugott lábat, netán éjszaka beizzítják az elektromos lepedőt.

2 comments:

saturninus said...

nem akarok megint mexikói élményekkel előhozakodni (pedig azt teszem), de ott a fűtés fogalma "en tant que tel" hiányzik. helyette van "kinyitom az ablakot - becsukom az ablakot".
igaz, hogy télen is legfeljebb 20 fok köré süllyed a hőmérő higanyszála (nappal), de este azért tud hűvös lenni egy szobában, ha az ablak "open" állásban volt...

Sara said...

in japaaan...