Tmogasd az Egy Sima Egy Fordított Egyesületet!

http://www.jougyekert.hu/hu/jo_ugyek_tamogatoinak/kovetek_es_vallalasaik/nevess_az_inkluzioert.html#.YUSUqH28pEY

4/22/2009

Hozzátáplálás

Ahogy ezt már megszokhattam, minden könyv mást javasol hozzátáplálni a tejhez, és természetesen ami az egyik szerint a legjobb tipp, az a másik szerint hosszútávú károsodást okoz. Például:
  • sárga színű zöldségekkel kell kezdeni, mert ezeket könnyebb megemészteni, mint a zöld színűeket
  • zöld színű zöldségekkel kezdeni, mert a sárga színű zöldségek édesek, és ha egyszer a baba hozzászokik az édes ízhez, akkor SOHA nem fog kevésbé édes ételhez nyúlni
  • a zöldségeket meg kell egy kicst cukrozni
  • nem szabad zöldséget adni, tejbe áztatott rizspehellyel kell kezdeni
Azután itt van annak a kérdése, hogy miből etessük a gyereket (a repülős és katapult-kanalak előtt): cumisüvegből, ami könnyű, mert a baba már hozzászokott, és csak az új ízzel kell megbarátkoznia - igaz, ez fulladást okozhat. Vagy kanállal, amivel viszont megsérthetjük az érzékeny ínyt és fertőzést okozhatunk. Netán csőrös bébibögréből, amiből a gyerek egyedül is tud inni, ezért sikerélménye lesz, viszont rossz beidegződéshez vezet, mert később majd az istennek se akar kanállal enni.

És a legnagyobb vitát kiváltó pont: először tejet kell adni, és az étkezés végén kell a szilárd táplálékot a gyerekbe kanalazni vagy fordítva. Szerintem fordítva több értelme van, még akkor is, ha az éhség miatti frusztráció a szilárd táplálék elutasításához, hosszú távon pedig táplálkozási zavarokhoz vezet.

Valószínű, hogy a tudományos vitában Peszter álláspontjával értek egyet, egyszerűen csak megetetem a gyereket, és kész.

Update:
Mr. Február répapürét kapott kanállal. Örömmel jelentem, hogy nem sértettem fel az ínyét, nem fulladt meg és - amennyire ezt laikusként meg tudom ítélni - pszichés károsodás sem érte.

6 comments:

kiselek said...

Kicsisára, az anyukám egyik kedves betege bebloggolta, hogy hogyan érdemes ezt a hozzátáplálást csinálni. http://mamarchivum.freeblog.hu/archives/2008/11/17/hozzataplalas/
A módszer működött, a gyerek virul.

kiselek said...

http://mamarchivum.freeblog.hum a keresett szó meglepő módon "hozzátáplálás"
ági

kiselek said...

nem hum. ezt elírtam. hu.

Sara said...

olvastam,köszi, egyszer elküldted mailben, innen jött a zöldségpréselés ötlete

zs. said...

A répával ügyesen átvágtad a sárga v. zöld zöldség gordiusi csomóját (hogy ezzel a szofisztikált képzavarral éljek).

saturninus said...

azt hiszed, hogy csak azért, mert nem sebes a szája és még él, most jól kicselezted a tudományt (és a természet törvényeit).

pedig nem tudhatod, mit okoztál most ezzel a pürés-kanalas dologgal. aztán ne csodálkozz, ha 16 évesen azzal vádol majd, hogy tönkretetted az életét.